Välkommen!


Jag har skrivit den här bloggen för att dokumentera vår väg till vårt drömhus men också för att vänner, familj och övriga som är intresserade att följa detta. Jag har skrivit om vårt husbygge, inspiration m m och vill ni följa ett helt bygge från planering till färdigt hus så börja läs. Vi har ritat huset själva men snickrandet har gjorts av Svenska Familjehus som vi haft totalentreprenad med .

onsdag 25 januari 2012

FTX - vad är det?

Nämnde igår att FTX-en var insatt. Här ett utdrag från energimyndigheten.se som är en sida med massa information om hur vi kan bygga energisnålt m m. Vi valde FTX på rekommendation då vi bygger ett tätt, välisolerat hus och förhoppningsvis kan vi få en avsevärd skillnad i kostnad för uppvärmning m m i vårt nya hus jämfört med vårt gamla byggt 1956.

Från- och tilluftsventilation med återvinning (FTX-system)

Från- och tilluftsventilation med återvinning, så kallade FTX-system, kan tillföra stora mängder ventilationsluft och systemet fungerar oberoende av väderleken, dessutom är lösningen energieffektiv.
Hus i genomskärning med FTX-system
Bilden visar ett FTX-system. Nr. 1. Frisk uteluft tas in = tilluft. Nr. 2. Den kalla tilluften värms i en värmeväxlare med hjälp av den varma rumsluften som är på väg att lämna huset = frånluft. Nr. 3. Uppvärmd tilluft fördelas i huset. Nr. 4. Den förorenade frånluften tas ut från kök och badrum. Ofta finns det en separat kanal från köksfläkten eftersom det annars kan samlas fett i värmeväxlaren, vilket kan vara en brandrisk. Nr. 5. Frånluften som har lämnat  sin värme till tilluften i värmeväxlaren passerar ut.Bild: Bo Reinerdahl 
I ett FTX-system återvinns värmen i frånluften. Det finns dock risk för ljudproblem från fläktar och systemet är känsligt för nedsmutsning vilket innebär en del underhåll.
En annan fördel med FT- och FTX-system är att tilluften kan värmas och renas, vilket man inte kan i självdrags- eller frånluftsventilerade byggnader..
Det finns även system med styrd från- och tilluft, FT utan värmeväxling. Dessa fungerar i princip som beskrivet ovan, men de saknar värmeåtervinningen. Ofta är det relativt enkelt att komplettera sådana system med värmeväxling.

Så fungerar det

En tilluftsfläkt och en frånluftsfläkt ventilerar huset via två kanalsystem. Tilluften går till sovrum och vardagsrum medan frånluften tas från kök, badrum och tvättstuga. Värmen överförs från den varma frånluften till den kalla uteluften i värmeväxlaren. Energibesparingen kan bli 50–80 procent jämfört med om värmen inte återvinns.

Kräver underhåll

Det gäller att underhålla systemet så att det fungerar som det ska. Rengör regelbundet kanaler, ventiler, fläktar och ventilationsaggregat. Byt filter regelbundet och kontrollera att systemet fungerar som det är tänkt.
Energimyndighetens Testlab har testat åtta modeller av FTX-aggregat. Testet visar att om du installerar ett FTX-system i ett tätt hus kan du göra en energibesparing på mellan 3 000 och 6 000 kilowattimmar per år. Mest energi går att spara in norra Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar