Välkommen!


Jag har skrivit den här bloggen för att dokumentera vår väg till vårt drömhus men också för att vänner, familj och övriga som är intresserade att följa detta. Jag har skrivit om vårt husbygge, inspiration m m och vill ni följa ett helt bygge från planering till färdigt hus så börja läs. Vi har ritat huset själva men snickrandet har gjorts av Svenska Familjehus som vi haft totalentreprenad med .

lördag 26 februari 2011

Slättaskogen


Området vi ansökt om att köpa tomt i heter Slättaskogen och ligger naturskönt i Falun, nära Slätta och Varggården.
Falu kommun släpper 33 tomter i en första etapp och snittpriset ligger på 310 000 kr. Vi har i vår ansökan rangordnat 15 tomter och nu håller vi tummarna för ett positivt besked. Sista ansökningsdag är 11 mars.


Två av de tomter vi önskat. Slättaskogen har skidspåren utanför dörren och härlig natur som vi kan njuta av. Vi får lite längre till det mesta jämfört med idag, men drömmen om ett nytt hus utan trappor och framförallt, där allt är nytt och vi slipper laga och renovera, det är något vi längtar efter. Vårt nuvarande hus har vi renoverat sedan 1995, nu vill vi bygga nytt.

Historik om vägnamnen i Slättaskogen
Den kortare av de två vägarna ska heta Jakob Ingelssons väg och den längre vägen ska heta Knut Pederssons väg.
Bergsrådmannen Jakob Ingelsson (1641-1729) var född i Varggården och blev tidigt intresserad av att samla gamla dokument och teckna upp berättelser ur falutraktens historia. 1716 skrev han sin ”Berättelse om Stora Kopparberget”, som är en guldgruva för sentida släkt- och hembygdsforskare.
Knut Pedersson i Varggården var bergsman och kunglig befallningsman under Erik XIV:s och Johan III:s tid. Vid Älvsborgs lösen 1571 var han Sveriges rikaste bergsman. Enligt Jakob Ingelssons ”Berättelse om Stora Kopparberget” hade han en stor tam björn som följde honom vart han gick. Själv var han en stor och tjock man och dog helt hastigt 1580 när han skulle skynda sig undan en regnskur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar